Stručně k fyzilogii
Vitamím D pochází ze dvou zdrojů
- D2 ergokalciferol z potravy 20%
- D3 cholekalciferol vzniká v kůži po oslunění (UVB) 80%
Oba se mění v játrech na inaktivní 25-hydroxycholekalciferol (kalcidiol) , který se dále mění v ledvinách na 1,25 diOH D3 ( kalcitriol) a 24,25 diOH D3 ( více zde )
Funkce
regulace homeostázy vápníku a fosforu
vliv na celou řadu dalších onemocnění ( vitamin D receptor)
- nádorová onemocnění
- autoimunitní onemocnění
- diabetes mellitus
- kardiovaskulární onemocnění
Vitamín D receptor ( VDR)
Receptor pro vitamín D je jaderný receptor, který po aktivaci kalcitriolem funguje jako trakskripční faktor a ovlivňuje expresi mnoha genů podílejících se na imunoregulaci. Podílí se na funkci T buněk, pokud při aktivaci nemohou najít D vitamin, pak jejich aktivace není dokončena (1)Vitamín D a nádorová onemocnění
Nádor prostaty
- pacient s nízkou hladinou měli riziko vzniku agresivnějšího karcinomu 3,66x vyšší pravděpodobnost u Evropsko- amerických mužů a 4,89 u afrických američanů (2)
Nádor colon
Nádory prsu
- snížení proliferace , zvýšení hladiny o 10nmol/l snižuje od 29% úmrtnost na karcinom
Doporučená denní dávka
V roce studie v ČR zkoumala 485 lidí od 16 do 85 let. Ukázalo se, že více než čtvrtina lidí přijímá málo vápníku, deset procent jen polovinu doporučené denní dávky, tedy 565 miligramů.
Přes tři čtvrtiny lidí mají méně než poloviční dávku vitamínu D a deset procent jen 0,5 mikrogramu, což je dvacetina denní dávky.
Doporučená denní dávka je pro dospělého
800 IU ( 20ug)
Posouzení deficitu
Hladinu hodnotíme podle hladiny 25-OH(D3) hladiny jsou v nmo/l
25-75 NEDOSTATEK
méně jak 25 TĚŽKÝ DEFICIT
Ohrožené skupiny s možným nedostatkem
(3)- expozice vůči slunečnímu svitu je omezená
- s tmavší pokožkou
- osoby starší 50 let
- kojenci, kteří jsou výhradně jen kojeni nebo přijímající denně méně než 2 porce dětské výživy nebo mléka obohaceného o vitamin D
- lidé s chorobami spojenými s poruchami vstřebávání tuků (zánět slinivky břišní, cystická fibróza, celiakie, období po resekci tlustého střeva
- lidé s onemocněním jater nebo ledvin nebo nedostatkem enzymů
- lidé žijící v zimním období ve vyšších zeměpisných šířkách (sem patří i ČR)
- trpící obezitou
Jak vitamín D získat
1. expozice slunečnímu záření
- pravidlo 15-30 min denně slunění od 10-15 hodiny bez použití ochranných faktorů (dle některých zdrojů min 2x týdně )
- lidé tmavé pleti potřebují delší dobu expozice ( 3-10x než lkidé bílé pleti)
- lidé na sever (jih) od 37. rovnoběžkyklesá množství slunečního záření
- staří lidé - s věkem klásá schopnost tvorby vitamínu D v kůží
- UV index větší jak 3
2. Strava
- z běžné stravy získáme jen 50- 150IU denně
- Hodnoty obsahu vitamínu D v potravinách
- Tresčí olej 500 ug (20 000 IU) v 100 ml
- Losos, hering nebo tuňák 15–25 ug (600–1 000 IU) per 100 g
- Sardinky v konzervě v oleji 7.5 ug (300 IU) na 100 g
- Ústřice 10 ug (400 IU) na 100 g
- Pstruh 5 ug (200 IU) na 100 g
- Štika 2 ug (80 IU) na 100 g
- Gouda sýr (5 IU) na 100 g
- Mléko plnotučné (50 IU) na 100 ml
- Vaječný žloutek 2–3 ug (80–120 IU) na 100 g
Odkazy
Laboratorní stanovení
Aktivace receptoru pro vitamín D
Co bychom měli vědět o vitamínu D
Vitamín D v praktické medicíně
Aktivace receptoru pro vitamín D
Co bychom měli vědět o vitamínu D
Vitamín D v praktické medicíně
Klinické studie
VITAL ( omega -3 MK + vitamín D )
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.